Medicatieveiligheid: Waar zoek je informatie over medicatie?

10-04-2019

Voor alle medicijnen geldt  dat je de meeste informatie in de bijsluiter zou moeten kunnen vinden. De apotheek moet ook bijsluiters leveren bij de GDS-zakjes. In veel organisaties worden deze bijsluiters bewaard bij de aftekenlijsten of in de medicatiekast.

Mocht je de gezochte informatie niet kunnen vinden in de bijsluiter of heb je geen bijsluiter voor handen, dan kun je natuurlijk kun je de apotheker bellen, maar soms is het online kunnen opzoeken net wat fijner.

Als je de fabrikant weet, dan kun je Google gebruiken om de originele bijsluiter op te zoeken. In het geval van medicatiezakjes is de fabrikant niet bekend en dan is de site van FK een goede informatiebron. De medische termen zijn hier soms wat ingewikkeld. De site apotheek.nl kan je ook verder helpen. Zij plaatsen vaak ook gebruiksinstructies en antwoorden op veelgestelde vragen.

Onthoud dat de informatie over vergeten dosis en mogen vermalen ALLEEN geldt voor de thuissituatie. Als professional overleg je altijd met een arts (al dan niet via EVV), de arts beslist wat er gedaan mag worden.
Als er specifieke inname instructies gelden, dan moeten deze op de deellijst/aftekenlijst vermeld staan.

Deze en andere onderdelen komen aan bod in de cursus medicatieveiligheid en verstrekking.

Wie mag er medicatie verstrekken?

29-03-2021 We zien de vraag steeds vaker voorbij komen op social media. Hoe zit het nu eigenlijk met de bekwaamheid om medicatie te verstrekken? Wie mag er verstrekken en wat precies? We leggen het kort uit.
Lees meer

Kerst en jaarwisseling

21-12-2020 OTBT is gesloten van 21 december tot en met 3 januari.
Lees meer

Corona en praktijkbijeenkomsten

01-09-2020 Als je de cursus medicatieveiligheid en verstrekking bij ons volgt of ingepland staat voor een nascholing praktijk, dan woon je normaliter een praktijbijeenkomst bij. Hoe werkt het nu het coronavirus heerst?
Lees meer

Zomersluiting 2020

31-07-2020 Wij zijn gesloten van 1 t/m 30 augustus 2020
Lees meer