Wie mag er medicatie verstrekken?

29-03-2021

Om medicatie te mogen verstrekken moet je bekwaam zijn. De IGJ (inspectie) controleert hierop en zij vragen om je bekwaamheid aan te tonen. Dit kun je doen met een certificaat of diploma.

Je bent bekwaam wanneer je voldoet aan de bekwaamheidseisen. De eisen zijn vastgelegd in de leidraad 'Bekwaamheid bij medicatie geven in de langdurige zorg' opgesteld door de V&VN in december 2014. Aan de hand van deze leidraad kun je zelf bepalen of je de benodigde kennis hebt, maar ook je werkgever kan deze gebruiken om in te schatten of je voldoet.

Als je de kennis hebt, die je behoort te hebben, dan ben je bekwaam om medicatie te mogen verstrekken.

Onze cursussen en nascholingen zijn geschreven aan de hand van deze leidraad en daarnaast geaccrediteerd door de V&VN.
Wanneer je onze cursus afgerond hebt, dan ontvang je een certificaat. Je mag dan medicatie verstrekken (los of uit het GDS-zakje):

Voorbehouden handelingen (zoals medicatie injecteren) mag je niet.

Iedereen die bekwaam is, mag medicatie verstrekken. Dus ook iemand met niveau 2 die voldoet aan de bekwaamheidseisen. Daar is nogal eens verwarring over.
De organisatie waar je voor werkt, bepaalt uiteindelijk wie er medicatie mag verstrekken en of er onderscheid gemaakt wordt in handelingen. Dit leggen ze vast in het medicatiebeleid. Zij mogen alleen strenger bepalen dan de bekwaamheideisen, nooit minder streng. Je moet altijd voldoen aan de bekwaamheidseisen, anders mag je sowieso geen medicatie verstrekken.

Kijk dus altijd welke afspraken er zijn binnen jouw organisatie en weet dat deze niet automatisch hoeven te gelden voor werknemers van andere organisaties.

Kerst en jaarwisseling

21-12-2020 OTBT is gesloten van 21 december tot en met 3 januari.
Lees meer

Corona en praktijkbijeenkomsten

01-09-2020 Als je de cursus medicatieveiligheid en verstrekking bij ons volgt of ingepland staat voor een nascholing praktijk, dan woon je normaliter een praktijbijeenkomst bij. Hoe werkt het nu het coronavirus heerst?
Lees meer

Zomersluiting 2020

31-07-2020 Wij zijn gesloten van 1 t/m 30 augustus 2020
Lees meer

Medicatieveiligheid: dubbele controle

07-05-2019 Wat en wanneer moet er dubbel gecontroleerd worden? De veilige principes in de medicatieketen geven antwoord op deze vraag.
Lees meer