Medicatiebeleid

Er wordt veel van zorginstellingen gevraagd. Een medicatiebeleid opstellen, rekening houden met veranderende wet- en regelgeving rondom medicatieveiligheid, voldoen aan de ISO en HKZ-normen, IGJ toetsingskader, audits etc.
Herkenbaar?

OTBT ondersteunt jouw instelling hierbij. In onze beleidstrajecten stellen we een volledig nieuw medicatiebeleid inclusief protocollen op, of we evalueren het huidige medicatiebeleid en leggen we uit wat vernieuwde wet- en regelgeving concreet betekent voor jouw instelling. We stellen een verbeterplan medicatieveiligheid op en implementeren het vernieuwde beleid in de organisatie. Hierbij wijken we zo min mogelijk af van het huidige medicatiebeleid. Wel zo efficiënt.

Streven naar optimale medicatieveiligheid

De kloof tussen wet- en regelgeving en de dagelijkse praktijk kan best groot zijn. Het voelt soms alsof je tegen een muur van regelgeving oploopt, terwijl je gewoon probeert te zorgen voor de beste zorg voor je cliënten. Maar hoe lastig ook, we moeten die kloof gaan dichten. We kunnen er niet omheen: strengere controles op medicatieprocessen zijn onvermijdelijk. En dat is ergens maar goed ook.

Het naleven van wet- en regelgeving voor medicatieveiligheid gaat niet alleen om het volgen van regeltjes. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen tussen zorgverleners en cliënten. Om het waarborgen van de veiligheid van de cliënt, elke keer weer. Om het constant bijscholen van je mensen, zodat ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

"OTBT vermindert het aantal medicatiefouten, drastisch"

Waar doen we het allemaal voor? Voor veiligheid. Voor transparantie. Voor kwaliteit in medicatieverstrekking. En bovenal: om medicatiefouten te voorkomen. Want elke fout kan het verschil betekenen tussen leven en dood. 

Optimaliseer jouw medicatiebeleid met hulp van OTBT

We gaan actief aan de slag om de medicatieveiligheid in jouw zorginstelling te optimaliseren. We starten met een diepgaande analyse, waarbij we het huidige medicatiebeleid en de medicatieprotocollen kritisch bekijken. Als het nodig is passen we deze aan, zodat jouw instelling helemaal bij de tijd is en voldoet aan alle geldende regelgeving.

Dit doen we voor je

We bieden een breed scala aan ondersteuning voor het medicatiebeleid van zorginstellingen, waaronder:

  • Evaluatie van het huidige medicatiebeleid
  • Medicatiebeleid opstellen
  • Ontwikkeling en implementatie van medicatieprotocollen
  • Opstellen van een verbeterplan medicatieveiligheid
  • Begeleiding en extra controle tijdens de implementatiefase
  • Training van medewerkers op het gebied van medicatieveiligheid en medicatie verstrekken
  • Opstellen van beleidsdocumenten voor certificeringen zoals ISO en HKZ
  • Evaluatie van het incidentmeldingsproces
  • Onderhandelingen met apothekers en andere betrokken partijen
  • Ontwikkeling van op maat gemaakte protocollen die passen bij de specifieke behoeften van jouw instelling.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid om een dagdeel mee te lopen in jouw organisatie, zodat we een goed beeld krijgen van de huidige werkwijze en deze kunnen integreren in het vernieuwde medicatiebeleid en de bijbehorende protocollen. Op die manier zorgen we ervoor dat het beleid praktisch blijft en gemakkelijk te implementeren is op de werkvloer.

Maatwerk voor jouw organisatie

De meeste beleidstrajecten die wij doen zijn in het kader van de landelijke HKZ-certificeringen en controles van IGJ. Toch geloven we bij OTBT niet in standaard beleidstrajecten. One size fits none. We gaan liever eerst om tafel om te horen welke problemen, wensen en eventuele eisen er zijn. Zo ontstaat een persoonlijk traject dat volledig bij jouw organisatie aansluit. Na het kosteloze intakegesprek ontvang je van ons een gedetailleerde offerte.

Ondersteuning op lange termijn

Ook na het traject zijn we er voor jou. Verandert er iets in wet- of regelgeving wat relevant is voor jouw organisatie? Wij laten het je weten!
Ook kun je tot twee jaar na het traject ons (kosteloos) bellen als er vragen zijn.

Gratis advies

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het verbeteren van het medicatiebeleid en het waarborgen van de medicatieveiligheid.