Wie mag er medicatie verstrekken?
23-01-2024
Om medicatie te mogen verstrekken moet je bekwaam zijn. De IGJ (inspectie) controleert hierop en zij vragen om je bekwaamheid aan te tonen. Dit kun je doen met een certificaat of diploma.
Je bent bekwaam wanneer je voldoet aan de bekwaamheidseisen. De eisen zijn vastgelegd in de leidraad 'Bekwaamheid bij medicatie geven in de langdurige zorg' opgesteld door de V&VN in december 2014. Aan de hand van deze leidraad kun je zelf bepalen of je de benodigde kennis hebt, maar ook je werkgever kan deze gebruiken om in te schatten of je voldoet.
Als je de kennis hebt, die je behoort te hebben, dan ben je bekwaam om medicatie te mogen verstrekken.
Onze cursussen en nascholingen zijn geschreven aan de hand van deze leidraad en daarnaast geaccrediteerd door de V&VN.
Wanneer je onze cursus afgerond hebt, dan ontvang je een certificaat. Je mag dan medicatie verstrekken (los of uit het GDS-zakje):
- orale medicatie (ook opiaten en risicovolle/dubbel te paraferen medicatie)
- rectale medicatie
- oogdruppels en -zalf
- oordruppels
- medicinale pleisters
Voorbehouden handelingen (zoals medicatie injecteren) mag je niet.
Iedereen die bekwaam is, mag medicatie verstrekken. Dus ook iemand met niveau 2 die voldoet aan de bekwaamheidseisen. Daar is nogal eens verwarring over.
De organisatie waar je voor werkt, bepaalt uiteindelijk wie er medicatie mag verstrekken en of er onderscheid gemaakt wordt in handelingen. Dit leggen ze vast in het medicatiebeleid. Zij mogen alleen strenger bepalen dan de bekwaamheideisen, nooit minder streng. Je moet altijd voldoen aan de bekwaamheidseisen, anders mag je sowieso geen medicatie verstrekken.
Kijk dus altijd welke afspraken er zijn binnen jouw organisatie en weet dat deze niet automatisch hoeven te gelden voor werknemers van andere organisaties.
Checklist toepassen Veilige Principes (GGZ en verslavingszorg)
09-04-2024 Gebruik de checklist om inzicht te krijgen in hoeverre jouw zorginstelling werkt volgens de veilige principes en wat er nog verbeterd kan worden. Deze versie is gericht op organisaties in de GGZ en verslavingszorg .
Lees meer
Medicatieveiligheid: Waar zoek je informatie over medicatie?
08-02-2024 Waar kun je het beste zoeken naar informatie over de medicatie die je moet verstrekken? Waar begin je en andere tips...
Lees meer
Dubbele controle voor medicatie
09-01-2024 Wij bieden deskundige ondersteuning en cursussen aan voor meer informatie over dubbele controles voor medicatie. Schrijf je vandaag nog in.
Lees meer