Medicatieveiligheid: Waar zoek je informatie over medicatie?

08-02-2024

Voor alle medicijnen geldt  dat je de meeste informatie in de bijsluiter zou moeten kunnen vinden. De apotheek moet ook bijsluiters leveren bij de GDV-zakjes. In veel organisaties worden deze papieren bijsluiters bewaard bij de toedienlijsten of in de medicatiekast.
Als er gewerkt wordt met een ETDR (electronische toedienregistratie, oftewel digitaal aftekenen), dan kun je de infrmatie over de medicatie vaak vinden via het ETDR.

Mocht je de gezochte informatie niet kunnen vinden in de bijsluiter of heb je geen bijsluiter voor handen, dan kun je natuurlijk kun je de apotheker bellen, maar soms is het online kunnen opzoeken net wat fijner.

Als je de fabrikant weet, dan kun je Google gebruiken om de originele bijsluiter op te zoeken. In het geval van medicatiezakjes is de fabrikant niet bekend en dan is de site van FK een goede informatiebron. De medische termen zijn hier soms wat ingewikkeld. De site apotheek.nl kan je ook verder helpen. Zij plaatsen vaak ook gebruiksinstructies en antwoorden op veelgestelde vragen.

Onthoud dat de informatie over vergeten dosis en mogen vermalen ALLEEN geldt voor de thuissituatie. Als professional overleg je altijd met een arts (al dan niet via EVV) en de arts beslist wat er gedaan mag worden.
Als er specifieke inname instructies gelden, dan moeten deze op de toedienlijst vermeld staan.

Deze en andere onderdelen komen aan bod in de cursus en nascholing medicatieveiligheid en verstrekking.

Checklist toepassen Veilige Principes (GGZ en verslavingszorg)

09-04-2024 Gebruik de checklist om inzicht te krijgen in hoeverre jouw zorginstelling werkt volgens de veilige principes en wat er nog verbeterd kan worden. Deze versie is gericht op organisaties in de GGZ en verslavingszorg .
Lees meer

Wie mag er medicatie verstrekken?

23-01-2024 Hoe zit het nu eigenlijk met de bekwaamheid om medicatie te verstrekken? Wie mag er verstrekken en wat precies? We leggen het kort uit.
Lees meer

Medicatieveiligheid: dubbele controle

09-01-2024 Welke medicatie moet er dubbel gecontroleerd worden? In principe moeten alle medicijnen die niet via GDV (zakje) gegeven worden, dubbel gecontroleerd worden. In de praktijk bleek dat dit niet altijd haalbaar is, dus...
Lees meer