Medicatieveiligheid: dubbele controle

09-01-2024

In principe moeten alle medicijnen die niet via GDV (zakje) gegeven worden, dubbel gecontroleerd worden. Dit betekent dat alle 'losse medicatie' dubbel gecontroleerd en dubbel afgetekend moet worden. In de praktijk bleek dat dit niet altijd haalbaar is, dus om het werkbaar te houden en omdat er verschil is in risico heeft de inspectie (IGJ) besloten dat de dubbele controle altijd nodig is, tenzij de apotheker aangeeft dat het risico acceptabel klein is.

Wie bepaalt?

Zorgorganisaties kunnen afspraken maken met apothekers over welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden. De dubbel te controleren lijst van de KNMP is opgesteld als uitgangspunt voor deze afspraken.

In veel gevallen zal de apotheek de lijst 1-op-1 overnemen en aangeven op de toedienlijst wanneer er dubbel gecontroleerd en afgetekend moet worden. De dubbel te controleren lijst is in 2022 voor het laatst aangepast.

Deze en andere onderdelen komen aan bod in de nascholing en (basis)cursus medicatieveiligheid en medicatie verstrekken.

 

Checklist toepassen Veilige Principes (GGZ en verslavingszorg)

09-04-2024 Gebruik de checklist om inzicht te krijgen in hoeverre jouw zorginstelling werkt volgens de veilige principes en wat er nog verbeterd kan worden. Deze versie is gericht op organisaties in de GGZ en verslavingszorg .
Lees meer

Medicatieveiligheid: Waar zoek je informatie over medicatie?

08-02-2024 Waar kun je het beste zoeken naar informatie over de medicatie die je moet verstrekken? Waar begin je en andere tips...
Lees meer

Wie mag er medicatie verstrekken?

23-01-2024 Hoe zit het nu eigenlijk met de bekwaamheid om medicatie te verstrekken? Wie mag er verstrekken en wat precies? We leggen het kort uit.
Lees meer